Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ανοιχτή Επιστολή Κύριον Κώσταν ΚαραμανλήΠρόεδρον Κυβερνήσεως Καστοριά 10/10/2007

Ανοιχτή Επιστολή
Κύριον
Κώσταν Καραμανλή
Πρόεδρον Κυβερνήσεως
Αθήνας
Καστοριά 10/10/2007


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη – Μάρτιος 2004 – και την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, με μια δήλωσή σας που προκάλεσε ΣΟΚ στο πανελλήνιο και που εξέπληξε τους Έλληνες, διακηρύξατε δημόσια ότι η Ελλάδα κυβερνάται από «Νταβατζήδες», – προστάτες του πολιτικού συστήματος –, και γι’ αυτό θα επιχειρήσετε μια εθνική ομαδική προσπάθεια για «επανίδρυση» του Κράτους, για την εξυγίανση του δημοσίου βίου, μια Εθνική σταυροφορία για την καταπολέμηση των εστιών μόλυνσης που υπάρχουν σε όλους τους χώρους και σε πολλά τμήματα της Δημόσιας Διοίκησης, μιάς διοίκησης που είναι διαποτισμένη, όπως συνομολογούν οι πάντες, από τη διαφθορά και απειλεί εκ βάθρων τα θεμέλια του Έθνους, του πολιτικού μας συστήματος, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Η εκστρατεία εξυγίανσης και κάθαρσης θα συμπεριελάμβανε ασφαλώς όλους τους ευπαθείς τομείς της Ελληνικής Πολιτείας, τους πολιτειακούς θεσμούς, τα διοικητικά όργανα, τις υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ που υλοποιούν τα κρατικά προγράμματα. Ειδικώτερα, ως πρώτιστο καθήκον τάξατε να βάλετε το μαχαίρι ως το κόκαλο στα πρόσωπα που ασκούν Δημόσια Διοίκηση, που συντονίζουν τα κυβερνητικά προγράμματα και έχουν εθισθεί στη διαφθορά, και στον χρηματισμό, αλλά και λόγω ανεπάρκειας και πολιτικού αμοραλισμού, αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για πρόοδο, παραγωγή εποικοδομητικού έργου, για ένα καλύτερο αύριο. Απεδείχθη κατά τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι και στο κόμμα σας, πρόσωπα που ασκούσαν εξουσία, πρόσωπα υψηλόβαθμα, ενεπλάκησαν σε παράνομες υποθέσεις και σε υποθέσεις διαφθοράς.
Και επειδή η διαφθορά ακολουθεί ποικίλα μονοπάτια, δεν μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει χωρίς διεφθαρμένα κατά κανόνα πρόσωπα, χωρίς διεφθαρμένα διοικητικά στελέχη όλων των βαθμίδων, χωρίς αιρετούς άρχοντας ή και άτομα διορισμένα από την Κυβέρνηση. Εάν είχε προηγηθεί η κάθαρση και η απαλλαγή της κρατικής μηχανής και του κόμματός σας από μη υγιή στοιχεία, εάν η καθαρότητα των προσώπων είχε διασφαλισθεί, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και οι διεφθαρμένοι ιδιώτες θα προσέκρουαν σε έναν ζωντανό προστατευτικό ανθρώπινο κλοιό, σε ένα αδιαπέραστο τείχος, ώστε η ωφέλεια να είναι πολλαπλή, δηλαδή περιορισμός της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, επίτευξη των Κυβερνητικών στόχων, διαφάνεια, καλύτερη και αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Εάν το πολιτικό και διοικητικό προσωπικό είναι διεφθαρμένο, εάν οι αξιωματούχοι της κρατικής ιεραρχίας και πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού αιρετά και δοτά που αποτελούν το στελεχιακό δυναμικό του κόμματός σας στην επαρχία υπηρετούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, δηλαδή τα συμφέροντα που αναπτύσσονται παρασκηνιακά μεταξύ αυτών και διαφόρων επιχειρηματιών.
Εάν πρόσωπα που χρίστηκαν από σας Βουλευταί, Νομάρχαι, Δήμαρχοι κλπ, δεν είχαν έξωθεν καλή μαρτυρία και παρά ταύτα εξελέγησαν, γιατί οι ψηφοφόροι τα στήριξαν σαν κομματικούς υποψηφίους, είναι διεφθαρμένα (υποθετικός συλλογισμός) και η δράση και ο ρόλος τους δεν προσδιορίζονται από πολιτικά και κοινωνικά προγράμματα, ηθικές αρχές και παραδοσιακές αξίες, αλλά από την ανάπτυξη σχέσεων συναλλαγής με τους πολίτες (πελατειακές σχέσεις) και από μία συνειδητή άρνηση των ηθικών κανόνων, τότε η όλη προσπάθεια κάθαρσης θα πέσει στο κενό, δεν θα ευδοκιμήσει και δεν θα αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Επειδή, στον Νομό μας, το ποιόν μερικών αιρετών στελεχών, υψηλόβαθμων και μεσαίων δεν είναι αυτό που ενδείκνυται από τα πράγματα και τις περιστάσεις, γιατί δεν έχουν τα στοιχειώδη ηθικά και ψυχικά χαρίσματα, δεν συντρέχει στο πρόσωπό τους «το καλός καγαθός», τότε οι στόχοι σας ποτέ δεν θα επιτευχθούν και κάθε προσπάθεια «επανίδρυσης» του Κράτους δεν θα καταλήξει πουθενά, θα πέσει στο κενό.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Εάν στην ιεράρχηση των στόχων σας πρώτη προτεραιότητα αποτελούσε η εξυγίανση του κόμματός σας και πρώτο μέλημα το κοσκίνισμα των στελεχών και η απολάκτιση όσων προσώπων στερούνταν ή στερούνται των ηθικών προσόντων, τότε η ουσιαστική προσπάθεια, – εάν ποτέ υπήρξε αληθής πρόθεση – για εξυγίανση-κάθαρση θα είχε θετικά αποτελέσματα και δεν θα ανέκυπταν τα σκάνδαλα των ομολόγων, του Βατοπεδίου, της Siemens, κλπ. Πολλά είναι τα πρόσωπα του κόμματός σας, που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό, πάντα σε τοπικό επίπεδο που συνειδητά ή από έλλειψη ενδιαφέροντος, με τις πράξεις και παραλείψεις τους υπονομεύουν και υποσκάπτουν την Κυβερνητική πολιτική και εσάς προσωπικά. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα της υπονόμευσης:
• Αποναρκοθέτηση του Γράμμου. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνος, στο οποίο λέγεται ότι εμπλέκονται και πρόσωπα του περιβάλλοντός σας. (Βλέπετε επερωτήσεις των Βουλευτών της Αντιπολίτευσης κ.κ. Καρχιμάκη και Πετσάλνικου).
• Διασπάθιση από τον Νομάρχη Καστοριάς απερίσκεπτα και χωρίς φειδώ μεγάλων χρηματικών ποσών (150.000 € ετησίως) για την αυτοπροβολή του από τα τοπικά ΜΜΕ.
• Κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε αργόσχολους ειδικούς συμβούλους και εταιρεία χρηματοδοτούμενη από τη Ν.Α., χωρίς τη διαφάνεια που απαιτεί η καλή και χρηστή Διοίκηση. (Βλέπετε αρθρογραφία τοπικού Τύπου).
• Διάθεση των μηχανημάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς σε Νομαρχιακό σύμβουλο, για την διαμόρφωση του χώρου του οικοπέδου του. (Βλέπετε καταγγελίες τοπικού Τύπου).
• Διάθεση κονδυλίων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κατά το δοκούν, σε φυσικά πρόσωπα, για πνευματικά δημιουργήματα αμφιβόλου αξίας ή μεγάλου τοπικού ενδιαφέροντος με κριτήρια καθαρώς πελατειακά, δηλαδή εξυπηρέτηση προσώπων με αντάλλαγμα την παροχή υποστήριξης.
• Αντί της σεμνότητας και μετριοφροσύνης, τονίζεται η υπεροψία και η ξιπασιά. Αντί της νομιμότητας, της τήρησης των Νόμων και των κανόνων του Δικαίου κυριαρχεί η ιδιοκτησιακή αντίληψη περί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, l’ etat lest moi – το κράτος είμαι εγώ!, που εκφράζει τη φιλοσοφία του απολυταρχισμού.
• Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει και πολλά άλλα στοιχεία για την ακαταλληλότητα πολλών στελεχών σας. (Βλέπετε και δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ του κ. Γεωργίου Καπαχτσή, πρώην Βουλευτή της Ν.Δ. και Νομάρχη Καστοριάς). Οι χαρακτηρισμοί του πρώην Βουλευτή για το ποιόν πολλών αιρετών αρχόντων είναι όχι μόνον ήκιστα τιμητικοί, αλλά και αρνητικοί.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο κόσμος της Καστοριάς δοκίμασε και δοκιμάζει απογοήτευση για την νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα σας, γι’ αυτό και στις εκλογές του 2006 το ποσοστό της Ν.Δ. μειώθηκε σημαντικά. Το ίδιο συνέβη και στις Βουλευτικές του 2007.
Αν και Κυβερνητικοί παράγοντες γνωρίζουν την κατάσταση, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση της Καστοριάς που τόσο απασχολεί την κοινή γνώμη με αναποτελεσματική αδιαφορία. Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας είναι η κρίση αξιών και πολιτικής που διέρχονται οι τοπικές οργανώσεις. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος θείος σας διέρχεται τέτοια κρίση και ηθική παρακμή. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που τα χαρακτηρίζει η ανεπάρκεια, η πνευματική νωθρότητα, η αλαζονεία, ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και η ιδιοτέλεια.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Να έχετε υπ’ όψη σας ότι όχι μόνο η αρχή αναδεικνύει τον άνδρα, αλλά και ο άνδρας την αρχή! Τα επιτεύγματα των λαών οφείλονται σε Μεγάλους Ηγέτες. Οι κρίσιμες περιστάσεις θέλουν και μεγάλα ηγετικά αναστήματα. Τα τελευταία σφραγίζουν τις πράξεις και ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας. Αντίθετα η ανυπαρξία ηγετικών προσόντων συμπορεύεται με την απλή συντήρηση της εξουσίας.
Οι καιροί ου μενετοί.
Την ανασυγκρότηση (η επανίδρυση είναι όρος αδόκιμος) του Κράτους και του κόμματός σας θα την επιτύχετε όταν απαλλαγεί το κοινωνικό σύνολο από τα μη υγιή στοιχεία, από τους ανέντιμους, από τους επικίνδυνους νοσταλγούς των δικτατορικών αυταρχικών λύσεων και από εκείνους που διχάζουν τον Ελληνικό Λαό και αντιτίθενται στην ακολουθητέα πορεία που χαράξατε εδώ και χρόνια για Εθνική Ενότητα και Ομοψυχία, για Εθνική συμφιλίωση.
Με την ευκαιρία σας πληροφορώ ότι από την Καστοριά, την πολυθρύλητη πόλη του Ελληνικού Βορρά, αυτό το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, την γενέτειρα ηρώων, ανθρώπων του πνεύματος και της πολιτικής μεγάλου διαμετρήματος, κακή τη μοίρα, αναβίωσε το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου λήγοντος έτους ένα νέο εμφυλιοπολεμικό κλίμα της περιόδου 1946-1949, με τη συμμετοχή σε μνημόσυνα που διχάζουν τον λαό μας, της 15ης Ταξιαρχίας και εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Μετά το πέρας των τελετών επακολούθησαν από κρατικούς φορείς διχαστικοί και εμετικοί λόγοι που ξανάφεραν στη μνήμη μας τα πιο δυσάρεστα για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό γεγονότα.
Για πολλούς «Νεοδημοκράτες» της Καστοριάς τα ανοίγματα προς την Αριστερά και οι τελετές σε Μουσεία της Δημοκρατίας, αποτελούν μωρολογίες.
Ελπίζω ότι θα εξετάσετε με προσοχή τα όσα σας εκθέτω.
Κοινοποιείται κ. Αντώνη Σαμαρά Πρόεδρο της Ν.Δ.

Με τιμή
Πάνος Κρίκης

Αρθρογράφος - Συγγραφεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου