Κυριακή 20 Ιουνίου 2010


Γράφει ο Πάνος Κρίκης
Νοέμβριος 2009
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Η Ασύστολη και Αδιάντροπη Παραχάραξη της Ιστορίας

Αυτό που με ενοχλεί δεν είναι η καθιέρωση του ονόματος του γειτονικού μας κράτους ως δημοκρατία της Μακεδονίας, αν και οι μέχρι σήμερα όροι της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», που χρησιμοποιούμε και πάλι περιέχουν τη λέξη «Μακεδονία». Αυτό που με ενοχλεί όμως περισσότερο και μου δημιουργεί έντονα συναισθήματα αγανάκτησης, είναι η ασύστολη, αδιάντροπη, αυθάδης και παράλογη παραχάραξη της Ιστορίας, που γίνεται σε αυτή τη χώρα και όχι μόνον.
Στα σχολικά βιβλία τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας, αλλά Μακεδόνας και ότι οι σημερινοί κάτοικοι του γειτονικού κρατιδίου είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Βέβαια, ουδεμία εξήγηση δίνεται για ποιο λόγο ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε ελληνικά και όχι σλάβικα και για ποιο λόγο ο Αριστοτέλης έγραφε ελληνικά και όχι σλάβικα, για πιο λόγο οι αρχαίες επιγραφές στον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας είναι ελληνικές και όχι σλάβικες και για ποιο λόγο ο Μέγας Αλέξανδρος εξεστράτευσε στην Ασία και την Αίγυπτο για να διαδώσει τον ελληνικό πολιτισμό και όχι το σλαβικό!
Στον ρου της Ιστορίας συνέβησαν πολλά γεγονότα που άλλαξαν τα σύνορα των χωρών της αρχαιότητας. Η Μακεδονία ήταν μεν ελληνική, αλλά κατακτήθηκε από τους Σλάβους, όπως και η Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν ελληνική, αλλά κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Δεν σημαίνει όμως, ότι οι σημερινοί Τούρκοι είναι απόγονοι των Βυζαντινών, ούτε ότι αυτοί έκτισαν τον ναό της Αγίας Σοφίας ή την αρχαία Πέργαμο! Ένας κατακτητής μπορεί να κάνει ιδιοκτησία του το έδαφος μιας χώρας, αλλά δεν μπορεί να γίνει και κληρονόμος της Ιστορίας και των επιτευγμάτων του πολιτισμού της.
Στην γειτονική μας χώρα όμως δεν αντιμετωπίζεται η ιστορία με τα ισχύοντα πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία κινείται το ιστορικό γίγνεσθαι, ούτε με τη λογική και με βάση την πραγματικότητα και τις κοινώς αποδεκτές αλήθειες. Επειδή κάποτε οι πρόγονοι των Σκοπιανών εγκαταστάθηκαν σε πρώην ελληνικά εδάφη, με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, αυτό δεν σημαίνει ότι κληρονόμησαν και το ελληνικό παρελθόν! Αυτή η παραχάραξη της Ιστορίας, που γίνεται στα σχολικά βιβλία, έχει ως αποτέλεσμα μαθητές να αποκτούν την βεβαιότητα ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η παραχάραξη της Ιστορίας δεν γίνεται μόνον στα σχολικά βιβλία, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς, σε διεθνή συνέδρια που έχουν σκοπό την παρουσίαση απόψεων για την εξεύρεση λύσεων. Και η κατάσταση του παραλογισμού και οι προκλήσεις συνεχίζονται με το στήσιμο αγαλμάτων του μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος πλέον θεωρείται ο Εθνικός τους ήρωας, του Αριστοτέλη και άλλων. Επίσης και οι ονοματοθεσίες σε αεροδρόμια, λεωφόρους, πλατείες, γέφυρες και κρατικά κτίρια επιφανών Ελλήνων της Μακεδονίας μας.
Αυτές οι εξελίξεις δεν σημαίνουν φυσικά ότι κινδυνεύει η δική μας χώρα από εδαφικές βλέψεις που εγείρουν τα Σκόπια για τη Μακεδονία μας.
Ωστόσο δίπλα στα σύνορά μας κατοικεί ένας λαός που σκέπτεται ότι η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Έδεσσα, η Φλώρινα του ανήκουν Ιστορικά, όπως εμείς πιστεύουμε ότι μας ανήκει ιστορικά η Κωνσταντινούπολη!
Αυτή η άλωση της Ιστορίας είναι το επικίνδυνο στοιχείο, που όφειλε να είχε απασχολήσει, από χρόνια, όχι μόνον τις κυβερνήσεις μας, αλλά και την ηγέτιδα τάξη της Καστοριάς, το πολιτικό της κατεστημένο, το οποίο περί άλλων τυρβάζει και ποτέ δεν ασχολήθηκε με την ασύστολη προπαγάνδα που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση των Σκοπίων σε βάρος μας. Δεν ξέρω, εάν εδώ που έφθασαν τα πράγματα έχουμε ακόμη καιρό για να διορθώσουμε τα λάθη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου