Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ!

Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Ε Σ

ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ!

Συγκλονιστικά τα στοιχεία του Ιδρύματος Brookings
Προχθές ανακοινώθηκε μία έκθεση του Ιδρύματος Brookings για τη διαφθορά, με ειδικότερη ανάλυση του πώς αυτή επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά των ανεπτυγμένων χωρών. Η Ελλάδα λοιπόν εμφανίζεται πρώτη, με την υψηλότερη επίπτωση της διαφθοράς στα δημόσια οικονομικά της. Το κόστος της διαφθοράς υπολογίζεται στο 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ήτοι σε 20 δις ευρώ ετησίως!

Αποκαλυπτικό άρθρο
Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία της έκθεσης είχαν ήδη δημοσιευθεί την προηγούμενη εβδομάδα σε άρθρο της Wall Street Journal για την Ελλάδα, που απέδιδε την δημοσιονομική μας κρίση πρωτίστως στη διαφθορά. Το άρθρο έγραφε ότι κατά τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Brookings, αν η Ελλάδα κατόρθωνε να ελέγξει την διαφθορά όχι στα επίπεδα της Σουηδίας αλλά τουλάχιστον στα επίπεδα της Ισπανίας, θα είχε περιορίσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά 4% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Και επομένως δεν θα είχε φτάσει στην σημερινή κρίση.
Το άρθρο της Wall Street Journal (15-4-2010) ήταν μία ακτινογραφία της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας ως προς τη διαφθορά του κράτους, των πολιτικών και εν τέλει της κοινωνίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά δύο λέξεις: «fakelaki and rousfeti»! Το άρθρο αυτό θα έπρεπε να το διαβάσουν όλοι οι Έλληνες, ώστε να συνειδητοποιήσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις της διαφθοράς και πώς μας βλέπουν οι ξένοι. Διότι εμείς έχουμε μάλλον εθιστεί στην άθλια κατάσταση.


Αιτία της κρίσης
Διεκδικούμε παγκόσμιο ρεκόρ φοροδιαφυγής. Επιμένουμε στην άχρηστη γραφειοκρατία, που συνεπάγεται τεράστια σπατάλη δημοσίου χρήματος. Έχουμε ένα από τα υψηλότερα δημόσια χρέη και πληρώνουμε υπέρογκα επιτόκια. Κατηγορούμεθα για διαστρέβλωση των οικονομικών μας μεγεθών. Έχουμε εμπλακεί σε φαύλο κύκλο υψηλής φορολογίας και φοροδιαφυγής. Και υστερούμε δραματικά σε παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα.
Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η διαφθορά. Η διαφθορά του κράτους και του πολιτικού μας συστήματος, η οποία εκτείνεται πλέον σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή είναι πρωταρχική αιτία που έχουμε οδηγηθεί στην σημερινή κρίση. Και αν δεν παταχθεί, δεν έχουμε καμία ελπίδα σωτηρίας. Άραγε οι πολιτικοί μας το έχουν αντιληφθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου